Špinavá 12-tka, čistá 15-tka
- Details
- Written by MUDr. Jana Kelova
Špinavá 12-tka, čistá 15-tka
Špinavá 12-tka na bežnom americkom trhu označuje ovocia a zeleniny s najvyšším obsahom pesticídov: tie sa preto doporučujú kupovať iba ako produkty organického poľnohospodárstva. Čistá 15-tka má relatívne nízky obsah pesticídov aj pri konvenčnom poľnohospodárstve (výrobky z bežných obchodov). Tento prieskum sa robí dlhodobo, jednotlivé položky sa mierne zamieňajú v skupinách.
Dlhodobo je najčistejšia cibuľa, medzi najviac znečistené patria jahody.
Je nepopierateľné , že produkty z organického poľnohospodárstva sú žiadané. Ak pôda nie je prihnojovaná umelo, ak rotáciou plodín a inými naturálnymi procesmi je udržiavaná v čo najprirodzenejšom stave, ak sa nepoužívajú umelé herbicídy a pesticídy, ak rastliny nie sú geneticky modifikované, možno predpokladať aj zdravé plodiny.
Nie lacné. Reklamný slogan o najlacnejších potravinách na Slovensku dosť zdvíha adrenalín. Keby bolo drahších organických potravín čo najviac, potom by bol aspoň predpoklad, že ceny v budúcnosti na základe konkurenčného boja klesnú. Väčšina z nás už nehladuje, skôr tučnieme a chorieme z nadbytku nekvalitných lacných potravín .
Ovocie, zelenina so strukovinami a olejninami, obilie a zemiaky, je jedna dôležitá kapitola organického poľnohospodárstva. Druhú skupinu predstavuje celá náväzná živočíšna ríša, nielen človek : “ zašpinenými” rastlinami a plodmi si kazíme zvieratá, dokonca zmeskami prikrmujeme divinu v oborách, máme znehodnotené vajíčka, mliečne výrobky, a pod.
Klišé – jedzte zdravo – počuť stále, ja vždy pridávam – veľa surovej zeleniny a ovocia – ale najčastejšia otázka mojich pacientov je jedna: “ Kde to kúpim?” a tá väčšinou ostáva nezodpovedaná. Hľadáme zdroje na dedinách, správnych fanatikov s permakultúrami(obvykle v cudzine), starkých na trhoch, ktorí nevládzu striekať svoje stromy, ale ich oberajú na predaj, hľadáme voľne sa pasúce kravy, neprikrmované ovce a kozy, a pod. Väčšina z nás však žije dnes na Slovensku v mestách, preto je vhodné orientovať sa aj v bežnom obchode. Ako propagátor zdravej organickej stravy som voľne preložila americkú „špinavú 12-tku“ a „čistú 15-tku“ . U nás sa také štatistiky obvykle nedostávajú na titulky novín, požičala som si preto výsledky americkej enviromentálnej skupiny (EWG), ktorá hodnotí ovocia a zeleniny podľa najvyšších a najnižších hladín pesticídov v nich a zverejňuje opakovane výsledky. Ovocie a zelenina je z bežného konvenčného amerického poľnohospodárstva . ( Pozn.: tabuľky sa mierne menia v jednotlivých rokoch, napr. mrkva sa z času na čas dostane do jednej i druhej skupiny).
Špinavá 12-tka:
Zeler Broskyne Jahody Jablká Čučoriedky Nektarínky
Sladká paprika Špenát Listové šaláty Čerešne Zemiaky Hrozno (import)
Čistá 15-tka:
Cibuľa Avokádo Sladká kukurica Ananás Mango Hrášok Špargľa
Kiwi Kapusta Baklažány Melon žltý Melón červený Grapefruit
Sladké zemiaky Melón medový
Je naozaj vhodné zamyslieť sa nad uvedenými tabuľkami aj na Slovensku. A skúsiť začať na záhradke pestovať bez syntetickej chémie aspoň jahody a čerešne. Alebo sa naučiť jesť cibuľovú polievku častejšie a deťom liečiť prechladnutia cibuľovým čajom. Možno sa v auguste vybrať do hôr na čučoriedky. A nájdime si tam staré odrody jabloní, ktoré nikto nestrieka. Možno nám na jeseň majitelia predajú bio- jablká, ktoré ani nemusia mať úradnú pečiatku. Urobme to aspoň občas, aby sa náš kolos „neekologického“ poľnohospodárstva spomalil: iba my konzumenti môžeme niečo ovplyvniť. Biznis, ktorý zarába na ľudskej hlúposti, či lenivosti, ten to robiť nebude. Keď som kontrolovala výsledky porovnania ovocia a zeleniny pôvodom z USA a z Mexika, rozdiel v neprospech Mexika bol výrazný. Dúfam, že nepatríme a nebudeme patriť „do čísiel“ Mexika.
Potraviny sú určite ukazovateľom zdravia obyvateľstva . Vzhľadom na vysoký výskyt rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, alergických ochorení , sa žiaľ nemáme čím chváliť. Preto je dobré vytvoriť si svoju individuálnu čistú aspoň
30-tku.