Zdravá výživa a životný štýl
- Details
- Written by MUDr. Jana Kelova
Odporúčania pre zdravú výživu podľa inštrukcií Weston Price
Foundation
1. Jedzte celé potraviny, organicky vypestované. (napr. nestriekané a pri prevoze neošetrované ovocie a zeleninu so šupkou, celozrnné múky z organicky pestovaného obilia, žiadne potraviny s geneticky modifikovaným pôvodom - pozn. Dr. Kelová)
2. Jedzte také potraviny, ktoré sa pokazia (chemicky neošetrené), ale predtým, než sa začnú kaziť.
3. Jedzte mäso zo zvierat chovaných prirodzeným spôsobom, vrátane rýb a iných morských živočíchov, hydiny, hovädziny, jahňaciny, diviny, vnútorností a vajíčok.
4. Jedzte plnotučné mliečne produkty od kráv, pasúcich sa na lúkach a kŕmených senom, predovšetkým surové alebo fermentované potraviny, ako sú jogurty, maslo, plnotučný syr, sladká a kyslá smotana.
5. Používajte tradičné tuky a oleje – vrátane masla a iných živočíšnych tukov (s mierou, v malom množstve – pozn. Dr.Kelová), extra panenský olivový olej, sezamový a ľanový olej lisovaný za studena, a tropické oleje – palmový a kokosový.
6. Jedzte čerstvé a surové ovocie a zeleninu, pokiaľ možno bio, v šalátoch a polievkach, alebo iba jemne naparené.
7. Používajte celé zrná a orechy, ktoré boli pripravené namáčaním, naklíčením alebo kyslým kvasením, čím bola neutralizovaná kyselina fytová a iné anti-nutrienty. ( fytát chelátuje = môže vyvolať nedostatok Ca, Mg, Fe, Zn, niacínu, a pod.- pozn. Dr.Kelová).
8. Zahrňte do svojej stravy pravidelné používanie potravín na báze enzymatického mliečneho kvasenia – zeleninu, ovocie, nápoje, koreninové zmesi. (napr. kyslá kapusta, kvasené uhorky, chutney, ai. – poznámka Dr.Kelová ).
9. Pripravte si vlastné vývary/bujóny z hydinových, hovädzích, jahňacích a rybích kostí a používajte ich často na prípravu polievok alebo štiav/omáčok.
10. Používajte bylinkové čaje a nahrážky kávy len s mierou.
11. Na pitie a varenie používajte filtrovanú vodu.
12. Používajte nerafinovanú morskú soľ , napr. Celtic seasalt® (tradičná neupravovaná soľ z francúzskeho pobrežia s vysokým percentom stopových prvkov vo vzájomnej rovnováhe –pozn. Dr. Kelová) a celú šírku rozmanitých korení a byliniek na zlepšenie pripravovaných potravín a stimuláciu trávenia.
13. Pripravujte si svoj vlastný dressing na šaláty s použitím vínneho octu, extra panenského olivového oleja and ľanového oleja lisovaného za studena.
14. Používajte s mierou a iba prirodzené sladidlá ako sú napr. surový med, javorový sirup, nerafinovaný trstinový cukor, stevia.
15. Pite s mierou víno a nepasterizované pivo, spolu s jedlami.
16. Na varenie používajte iba riady z nehrdzavejúcej ocele, liatiny, skla alebo z kvalitného smaltu.
17. Používajte výživové doplnky iba naturálneho pôvodu.
18. Doprajte si veľa spánku, cvičenia a pobytu na prirodzenom svetle.
19. Myslite pozitívne a minimalizujte stres.
20. Nepestujte nenávisť, odpúšťajte.