Zdravá výživa a životný štýl

 

 Odporúčania pre zdravú výživu podľa inštrukcií Weston Price  

                                 Foundation

1.         Jedzte celé potraviny, organicky vypestované. (napr. nestriekané a pri prevoze neošetrované ovocie a zeleninu so šupkou, celozrnné múky z organicky pestovaného obilia, žiadne potraviny s geneticky modifikovaným pôvodom - pozn. Dr. Kelová) 

2.         Jedzte také potraviny, ktoré sa pokazia (chemicky neošetrené), ale predtým, než  sa začnú kaziť.

3.         Jedzte mäso zo zvierat chovaných prirodzeným spôsobom, vrátane rýb a iných morských živočíchov, hydiny, hovädziny, jahňaciny, diviny, vnútorností a vajíčok.

 

4.         Jedzte plnotučné mliečne produkty od kráv, pasúcich sa na lúkach a kŕmených senom, predovšetkým surové alebo fermentované potraviny, ako sú jogurty, maslo, plnotučný syr, sladká a kyslá smotana.

5.         Používajte tradičné tuky a oleje – vrátane masla a iných živočíšnych tukov (s mierou, v malom množstve – pozn. Dr.Kelová), extra panenský olivový olej, sezamový a ľanový olej lisovaný za studena, a tropické oleje – palmový a kokosový.

6.         Jedzte čerstvé a surové ovocie a zeleninu, pokiaľ možno bio, v šalátoch a polievkach, alebo iba jemne naparené.

7.         Používajte celé zrná a orechy, ktoré boli pripravené namáčaním, naklíčením alebo kyslým kvasením, čím bola neutralizovaná  kyselina fytová  a iné anti-nutrienty. ( fytát chelátuje = môže vyvolať nedostatok Ca, Mg, Fe, Zn, niacínu, a pod.- pozn. Dr.Kelová).

8.         Zahrňte do svojej stravy pravidelné používanie potravín na báze enzymatického mliečneho kvasenia – zeleninu, ovocie, nápoje, koreninové zmesi. (napr. kyslá kapusta, kvasené uhorky, chutney, ai. – poznámka Dr.Kelová ).

9.         Pripravte si vlastné vývary/bujóny z hydinových, hovädzích, jahňacích a rybích kostí a používajte ich často na prípravu polievok alebo štiav/omáčok.

10.        Používajte bylinkové čaje a nahrážky kávy len s mierou.

11.        Na pitie a varenie používajte filtrovanú vodu.

12.        Používajte nerafinovanú morskú soľ , napr. Celtic seasalt® (tradičná neupravovaná soľ z francúzskeho pobrežia s vysokým percentom stopových prvkov vo vzájomnej rovnováhe –pozn.  Dr. Kelová) a celú šírku rozmanitých korení a byliniek na zlepšenie pripravovaných potravín a stimuláciu  trávenia.

13.        Pripravujte si svoj vlastný dressing na šaláty s použitím vínneho octuextra panenského olivového oleja and ľanového oleja lisovaného za  studena.

14.        Používajte s mierou a iba prirodzené sladidlá ako sú napr. surový med, javorový sirup, nerafinovaný trstinový cukor, stevia

15.        Pite s mierou víno a nepasterizované pivo, spolu s jedlami.

16.        Na varenie používajte iba riady z nehrdzavejúcej ocele, liatiny, skla alebo z kvalitného smaltu.

17.        Používajte výživové doplnky iba naturálneho  pôvodu.

18.        Doprajte si veľa spánku, cvičenia a pobytu na prirodzenom svetle.

19.        Myslite pozitívne a minimalizujte stres.

20.        Nepestujte nenávisť, odpúšťajte.